Pepernoten speculaas appeltaart met amandelspijs 


Zoals altijd in deze tijd van het jaar krijg ik zin in gevulde speculaas, heerlijk die geur in huis van de speculaaskruiden.

Maar ik had ook nog appels liggen die ik van de moeder van een vriendinnetje van Tess had gekregen.

Dus ik ging even speuren op internet en kwam deze heerlijke speculaastaart tegen van foodblogger brendakookt.

Aan de slag dus.

Voor de bodem heb je nodig:

  1. 300 gram bloem
  2. 150 gram witte basterdsuiker
  3. 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  4. 175 gram koude boter
  5. 1 ei
  6. rasp van een citroen
  7. snufje zout

Voor de spijs heb ik een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruikt, maar je kan het ook zelf maken door 200 gram amandelen, 200 gram suiker, rasp en sap van 1 citroen en 1 ei in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde massa te pureren.

Voor de vulling heb je nodig:

  1. 5 grote appels
  2. Zakje vanillesuiker
  3. Kaneel
  4. Beetje citroensap

Voor het kruimeldeeg:

  1. 100 gram boter
  2. 100 gram bloem
  3. 100 gram rietsuiker
  4. 1 eetlepel speculaaskruiden
  5. 100 gram amandelschaafsel
  6. 100 gram pepernoten, een beetje gehakt, maar mogen ook nog hele tussen zitten.
  7. Snuf zout

Bereiding bodem:

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed er een stevige bal van. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Ondertussen het spijs maken, het pakje uit de supermarkt moet je met 1 ei mengen zodat het een wat smeuïger spijs wordt.

Vulling:

Appels schillen, in blokjes snijden en mengen met kaneel, vanillesuiker en citroen.
Bereiding kruimeldeeg:

Meng met de hand alle ingrediënten tot een kruimelig deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet  de zijkant in met boter.

Bekleed de springvorm met het deeg, ook de zijkanten. Spreidt de amandelspijs uit over de bodem. Doe hier de appeltjes op en tenslotte het kruimeldeeg.

Bak de taart in ongeveer 60 minuten in de oven. Wordt de taart te donker bekleed hem dan met aluminiumfolie.

Laat hem even afkoelen en geniet vooral van die heerlijke Sinterklaasgeur.

Eet smakelijk!


Reacties

Pepernoten speculaas appeltaart met amandelspijs  — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *