Miljuscka’s ultieme cheesecake

Sam en ik zijn bijna tegelijk jarig, 11 en 13 januari. Dus januari is echt een feestmaand en dus een goede reden om wat lekkere Baxels op tafel te zetten. 

Voor Sam d’r verjaardag heb ik deze cheesecake gemaakt van Miljuscka, de koningin van de cheesecakes. 

Voor de bodem:

 1. 100 gram boter
 2. 100 gram suiker
 3. 1 ei
 4. 125 gram bloem
 5. snuf zout

Voor de vulling:

 1. 900 gram roomkaas (ik heb 500 gram mascarpone en 400 gram monchou gebruikt)
 2. 250 gram suiker
 3. 5 eieren
 4. 1 eidooier
 5. 50 ml slagroom
 6. 1 eetlepel maïzena
 7. Merg van 1 vanillestokje 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed de springvorm met bakpapier.
Klop boter en suiker met een mixer tot een luchtig geheel. Doe het ei erbij, roer de bloem en het zout erdoor en meng tot een korrelig deeg. Druk het deeg op de bodem van de springvorm en bak het 20 minuten.
Meng voor de vulling de roomkaas met de suiker totdat er geen klontjes meer in zitten. (klop dit met een garde of mixer door elkaar) Doe een voor een de eieren erbij; voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen. Klop ook de eidooier erdoor, en vervolgens slagroom, maïzena en vanille-extract.
Haal de bodem uit de oven als hij klaar is en verlaag de temperatuur naar 140 ºC. Schuif een bakje met water op de bodem van de oven. De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. Schenk de vulling op de bodem, schuif de springvorm in de oven en bak 2 uur. Zet na 2 uur de oven uit en laat de cheesecake in de oven helemaal afkoelen. Doe de oven niet open!
Je kunt de cheesecake de hele nacht in de oven laten staan, maar hij kleurt dan wel door. 

De volgende ochtend heb ik de cheesecake nog vier uur met folie eroverheen buiten op tafel gezet. Het is tenslotte januari en met al die verjaardagen had ik geen ruimte meer in de koelkast.

Voor de kleur en het is er ook erg lekker bij heb ik nog wat granaatappelpitjes over de taart gestrooid. Dat ziet er ook wel heel feestelijk uit, het zijn net kleine robijntjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *